Postoje slučajevi kada je situacija u usnoj šupljini takva da fiksni protetski nadomjesci nisu izvedivi iz određenih razloga. U takvim situacijama pacijentima se preporuča izrada mobilnih protetskih nadomjestaka ili proteza. Pri odabiru odgovarajućeg protetskog nadomjestka, vrlo je važno razgovarati sa doktorom dentalne medicine i u razgovoru s njim, dogovoriti što bi za vas bilo najbolje uzimajući u obzir osobne i medicinske čimbenike.

Napraviti dobru totalnu ili parcijalnu protezu zahtijeva puno iskustva i znanja kako bi se pacijentu vratila funkcija žvakanja i govora, a ujedno i osigurala estetika lica podupiranjem mekih tkiva. Obzirom na zube koji nedostaju izrađuju se totalne ili djelomične skeletirane proteze.

Totalne proteze izrađuju se od akrilata, dok djelomične proteze mogu biti izrađene od dvije vrste materijala: akrilata ili wirona (s metalnom bazom).

Totalne ili potpune proteze

Izrađuju se za pojedinu čeljust kada dođe do potpune bezubosti. U odnosnu na djelomične proteze jednostavnije su konstruirane, te se sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni zubi. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu te tako podržava cjelokupni estetski dojam.

Totalne proteze leže direktno na gingivi koja prekriva kost.

Baza sluznice se izrađuje tako da bude što veća, a da se zadovolje sva pravila struke. Naime, sile koje se pri žvakanju razvijaju na umjetnim zubima u protezi, moraju se preko baze prenijeti na sluznicu i koštanu podlogu. Budući da sluznica nije u stanju podnijeti velika opterećenja, potrebno je sile prilikom žvakanja ravnomjerno raspodijeliti na što veću površinu.

Gornja baza pokriva cijelo nepce, a donja baza ima oblik potkove ostavljajući slobodan prostor za jezik.

Pokrovna proteza na implantatima

U mnogim slučajevima potpune bezubosti donje čeljusti pacijenti ne mogu nositi klasičnu mobilnu protezu. Njima preporučujemo pokrovnu protezu za koju je potreban manji broj postavljenih implantata. Uzimajući u obzir da je sam zahvat manje invazivan uvelike se smanjuje i financijski aspekt terapije. Ovakva vrsta proteze može predstavljati idealan i ugodan protetski nadomjestak za pacijente.

Wiron proteze (s metalnom bazom)

Klasična wiron proteza je mobilna akrilatna proteza s metalnom bazom. Koristi se kao trajno rješenje djelomične bezubosti ukoliko druge opcije nisu moguće.

Ona se sastoji od tijela proteze koje je izrađeno od plemenitog materijala (wironit) i kopči (ankera) ili krunica (teleskopa) koji protezu fiksiraju na zube nosače koji su povezani u mostove.

Nekada su se koristile kvačice, ali današnji načini fiksiranja kombiniranog rada (ankeri i teleskopi) pružaju odlične funkcionalne i estetske rezultate kao što su stabilnost i diskretnost pri nošenju proteze.

 

Pitate se koja je glavna razlika potpune i djelomične proteze?

Za razliku od potpune proteze kod koje je žvačna sila na sluznici, djelomična proteza opterećenje će prenijeti na ostale zube i tako rasteretiti sluznicu. Prednost djelomične proteze je što može podnijeti veće žvačne sile bez iritacije sluznice.

Prije same postave djelomične proteze, preostali zubi moraju biti sanirani i pripremljeni za izradu proteze.

Kombinirani protetski nadomjesci

Kombinirani nadomjesci odlično su rješenje kada u čeljusti postoji nekoliko zuba koji svojim brojem i rasporedom ne dozvoljavaju izradu mosta, a ugradnja implantata nije moguća bilo iz zdravstvenih ili financijskih mogućnosti.

U takvim slučajevima postoji mogućnost modificiranja wiron proteze na način da se kvačice kao retencijski elementi zamijene zglobnim vezama (attachmentima). Preostali zubi u čeljusti se bruse i pokrivaju metal keramičkim mostom koji na svojim krajevima ima ugrađene zglobne veze koje služe za učvršćivanje mobilnog dijela – proteze. Zbog čvrstoće i nepomičnosti zubne proteze pacijent ima zadovoljavajuću funkciju žvakanja te prilikom svakodnevnih aktivnosti poput govora ili smijanja prijelaz između mosta i proteze je potpuno nevidljiv.

 

Znate li da je danas svaku klasičnu zubnu protezu moguće zamijeniti protezom izrađenom na implantatima retiniranu posebnim retencijskim elementima (npr.prečkom, lokatorima i sl.)?

Rezultat je bolja stabilnost i funkcionalno jedinstvo sa ostatkom usne šupljine. Budućnost stomatologije teži prema trajnim protetskim nadomjescima kako bi se pacijentima pružio najbolji dugotrajni tretman. Za sva dodatna pitanja u vezi mobilnih protetskih nadomjestaka ili proteza osjećate se slobodno nazvati nas ili poslati upit putem kontakt forme.

Zatraži besplatnu ponudu i ostvari poseban popust

Ispunite obrazac kako biste zatražili informacije ili rezervirali termin. Rezervirajte prvi posjet besplatno.

  • Hidden
  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 50 MB.