U fiksnu stomatološku protetiku ubrajaju se svi oni elementi koji se trajno ugrađuju u čeljust te ih pacijent sam ne može izvaditi.

Zubne krunice

Krunice su fiksni protetski nadomjesci koji se ugrađuju na jedan zub ili zubni implantat. Nakon cementiranja, u potpunosti prekrivaju ostatak zuba. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji izrade protetskih nadomjestaka zubi daju potpuno prirodan izgled poštivajući visoko postavljene estetske kriterije.

Krunice, koje ubrajamo u fiksnu stomatološku protetiku, mogu biti: metal-keramičke, cirkon-keramičke ili potpuno keramičke krunice.

Izrađuju se u slučajevima kad je u većoj mjeri oštećen prirodni zub, bilo uslijed velikog karijesa, prijeloma ili iz estetskog razloga (npr. nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba).

Metal-keramičke krunice (metalna osnova presvučena keramikom) imaju zadovoljavajuću estetiku i još uvijek u određenim slučajevima predstavljaju jedino moguće rješenje (npr. u mostovima koji imaju velike raspone zbog gubitka velikog broja zuba)

Cirkon-keramičke krunice (cirkonska baza presvučena finom keramikom) su estetski savršene krunice. Namijenjene su onima koji teže što prirodnijem savršenom osmijehu. Izrađuju se na licu mjesta korištenjem CAD/CAM tehnologije. Manje mostove (do 5 članova) moguće je izraditi u samo 3 dana.

Potpuno keramičke krunice (Empress, Emax) izrađuju se od vrhunske keramike i najčešće se rabe onda kada je potrebno na prirodni zub ili implantat ugraditi samo jednu krunicu. Postavljanje ove keramičke krunice, kao i njena izrada od doktora dentalne medicine i laboratorijskog tehničara iziskuje veliki stupanj educiranosti. CAD/CAM tehnologijom ovu krunicu moguće je izraditi u samo sat vremena.

Za razliku od zubnih krunica koje se ugrađuju samo na jedan zub, u fiksnoj stomatološkoj protetici, djelomičnu bezubost moguće je rješiti i izradom mosta.

Ako pacijentu nedostaje više zubi, a preostali zubi nisu u najboljem estetskom stanju, tada se najčešće pristupa izradi keramičkih mostova na prirodnim zubima (pod uvjetom da je njihov raspon i stabilitet odgovarajući).

Zahvaljujući brojnim prednostima u implantologiji jedan ili više izgubljenih zuba može se protetski nadoknaditi keramičkim mostom na implantatu, a da se pri tome ne diraju preostali zdravi zubi.

Zatraži besplatnu ponudu i ostvari poseban popust

Ispunite obrazac kako biste zatražili informacije ili rezervirali termin. Rezervirajte prvi posjet besplatno.

  • Hidden
  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 50 MB.