Komplicirano vađenje umnjaka – Alveotomija

Ekstrakcija ili vađenje umnjaka (alveotomija) jedan je od najčešćih zahvata oralne kirurgije. Pacijenti često nisu ni svjesni umnjaka u ustima jer ne smetaju i ne bole. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati upalu zubnog mesa. Ponekad je dovoljno samo čišćenje ali ako se proces zakomplicira potrebno je stručno kirurško vađenje zuba.

Ukoliko zub često uzrokuje smetnje kao što su upale nastale zbog zaostajanja hrane preporuča se njegovo vađenje kako bi se spriječilo daljnje širenje upale koju uzrokuju bakterije. One uzrokuju upalu koja se može proširiti na okolnu kost. Prilikom velike upale može doći i do razaranja korijena susjednog kutnjaka. Zub može pritiskati živac što uzrokuje neugodne bolove.

Koliko mogu odgađati vađenje umnjaka i da li je proces vađenja bolan?

Odgađanje vađenja impaktiranih i retiniranih umnjaka nije najbolja odluka jer kod osoba starijih od četrdeset godina može doći do resorpcije korijena susjednog zuba ili razvoja cista.

Komplicirani zahvat vađenja umnjaka u našem centru radi se pod lokalnom anestezijom i sam proces za pacijenta je bezbolan te traje otprilike 30-ak minuta.

U dogovoru s oralnim kirurgom pripisuje se daljnja terapija.

 

Apikotomija – poslijednji način za spasiti zub

Apikotomija je vrlo uspješni mali kirurški zahvat na zubima kojim odstranjujemo vrh korijena zuba zajedno sa upalnim procesom.

Apikotomija se radi kada su korijenski kanali zavinuti i ne mogu se dobro endodontski očistiti, te se uslijed toga ponovo javljaju upale. Tada malim kirurškim zahvatom odstranimo vrh korijena i zatvorimo ga da više ne može doći do upala.
Ukoliko je potrebno, korijenski kanal se puni sa strane vrha korijena. Pri tome postupku naš oralni kirurg služi se mikro – Piezo uređajima, s posebno zavijenim nastavkom, što olakšava provođenje zahvata i kod teže dostupnih korijenova.

Ovisno o zubu na kojem se radi, apikotomija može trajati od 30 do 60 minuta. Na prednjim zubima traje kraće, a na zadnjima dulje.
Nakon 6 mjeseci potrebno je napraviti kontrolu pomoću intraoralne rendgenske snimke zuba.

 

Cistektomija

Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista.
Ciste najčešće nastaju iz upalnog tkiva (granuloma), nakon traume ili su razvojne etiologije. Pacijent nerjetko osjeti prve simptome kada je cista u već u akutnom stanju te započinju jaki bolovi i otekline.

Simptomi zubnih cisti su:

  • Promjena boje zuba

  • Veliki karijes koji nije liječen

  • Izbočina na kosti (čeljusti) iznad zuba

  • Fistula

  • Bol, oteklina, crvenilo oko zuba

Cistu je potrebno odstraniti u što kraćem roku kako se ne bi širila i nastavila svoj rast, te na taj način uzrokovala velike upale na licu. Cistektomija se provodi u lokalnoj anesteziji što znači da je zahvat za pacijenta u potpunosti bezbolan. Oralni kirurg prilikom zahvata uklanja cistu, skraćuje vrh korijena te zatvara kanale zuba. U šupljinu koja ostane nakon odstranjena ciste, može se regenerirati kost kako bi cijeljenje kosti bilo što unčikovitije. Tjedan dana nakon zahvata skidaju se šavovi.

Zatraži besplatnu ponudu i ostvari poseban popust

Ispunite obrazac kako biste zatražili informacije ili rezervirali termin. Rezervirajte prvi posjet besplatno.

  • Hidden
  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 50 MB.