Unatoč suvremenoj stomatološkoj tehnologiji koja bi trebala biti bezbolna, velik broj pacijenata zbog straha od boli izbjegava određene stomatološke zahvate.

Danas je moguće postići odsustvo straha tijekom stomatološkog zahvata, postupkom anestezije ili dentalne svjesne sedacije.

 

Što je anestezija?

Anestezija je stanje privremene neosjetljivosti na bol – u dentalnoj medicini koristimo ju kako bismo privremeno blokirali živce i time spriječili osjećaj boli unutar dentalne šupljine za vrijeme zahvata.

Pacijenti često smatraju kako je anestezija samo jedan, univerzalni lijek koji se primjenjuje u svakoj situaciji kada je potrebno privremeno otkloniti osjećaj boli. Zapravo, riječ je o nekoliko različitih lijekova dostupnih kako bi se omogućio opušteniji i lagodniji posjet doktoru dentalne medicine. Neki su lijekovi zaduženi za kontrolu osjećaja boli, neki vam pomažu da se osjećate opuštenije dok vas drugi dovode u stanje slično “dubokom snu”, najčešće korištenom pri većim dentalnim zahvatima. Anestezija pomaže kako pacijentima tako i doktorima dentalne medicine – samim pacijentima jer otklanja osjećaj boli, a doktorima garantira da će pacijent ostati miran tijekom cijelog zahvata.

Koje vrste anestezije koristimo u našem centru?

U Orto-Novi koristimo lokalnu anesteziju i kombinaciju lokalne anestezije s dentalnom sedacijom, koja se još naziva i svjesnom sedacijom (conscious sedation) jer je pacijent relaksiran, u kontaktu i poslije zahvata parcijalno amnestičan.

Lokalna anestezija koristi lokalni anestetik u točno određenom dijelu usne šupljine kako bi spriječila bol tijekom dentalnog zahvata. Lokalni anestetik privremeno blokira živce koji su zaduženi za prijenos boli.

Upotreba lokalne anestezije u dentalnoj medicini vrlo je široka – koristi se u najrazličitijim zahvatima poput liječenja karijesa ili bolesti desni.

Dentalna sedacija koristi intravenske lijekove (umjerena sedacija) ili plinove (minimalna sedacija) koji pojedinačno daju dojam da je vrijeme brzo prošlo kao da je postupak prespavan.

Koje će se sredstvo primijeniti ovisi o vrsti dentalnog postupka. Monitoring tlaka, pulsa i saturacije krvi kisikom je obavezni dio tehnike.

Ona predstavlja prvi izbor za pacijente koji žele biti nesvjesni zahvata i nelagode koju inače osjećaju.

 

Da li je anestezija sigurna?

Doktori dentalne medicine diljem svijeta svakodnevno sigurno koriste gore navedene tehnike kako bi otklonili osjećaj nelagode i straha u pacijentima. Ipak, uzimanje bilo kakvog lijeka uključuje određenu dozu rizika. U pravilu su ozbiljne komplikacije veoma rijetke, čak i kod pacijenata narušenog zdravstvenog stanja.

 

Tko nadgleda pacijenta tijekom dentalne sedacije?

Budući da nam je sigurnosti pacijenta na prvom mjestu, za sve dentalne zahvate koji uključuju dentalnu sedaciju brine se specijalist anesteziologije i reanimacije.

Isto tako, doktor specijalist na kraju zahvata procjenjuje da li je pacijent potpuno budan i jesu li vitalne funkcije stabilne.

Koju vrstu anestezije ćete odabrati ovisi potpuno o vama. U dogovoru s našim doktorima dentalne medicine izrađujemo individualni plan za svakog pacijenta, uzimajući u obzir kako cjelokupno zdravstveno stanje pacijenta, vrstu potrebnog zahvata, tako i same želje naših pacijenata.

Dogovorite termin bez straha od stomatološkog zahvata

Zatraži besplatnu ponudu i ostvari poseban popust

Ispunite obrazac kako biste zatražili informacije ili rezervirali termin. Rezervirajte prvi posjet besplatno.

  • Hidden
  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 50 MB.