Karijes, najraširenija bolest civilizacije

Karijes spada u jednu od najčešćih bolesti zuba današnjice. Rijetki su oni koji barem jednom u životu nisu imali karijes na zubu. Ova bolest zuba česta je i kod djece i kod odraslih, a uzrokuju je brojni faktori i čimbenici. Sve počinje od prehrane, redovitosti provođenja oralne higijene i posjete stomatologu, koje ako zanemarimo, mogu dovesti do stvaranja ove neugodne pojave na zubima.

Proces nastanka karijesa

Prilikom svakodnevnog unosa hrane, bakterije zajedno sa slinom akumuliraju čestice hrane na površini zuba u obliku nakupine koja se zove plak. Nastanak karijesa uvjetuje slatka i ljepljiva hrana, koja u interakciji s bakterijama u ustima reagira u obliku proizvodnje kiseline koja napada caklinu (vanjsku površnu zuba). Kiselina koja nastaje, u doticaju sa zubom, postepeno uništava plak i zubnu caklinu stvarajući dugoročno karijes koji uzrokuje propadanje vaših zubi.

Karijes napada zubnu caklinu, a ako se ne ukloni u samom početku, počinje uništavati i unutrašnjost zuba i dolazi do dentina kojeg postepeno oštećuje, nakon čega nastavlja dalje.

Pravovremenost uklanjanja karijesa je iznimno bitna i može spriječiti ozbiljnija oštećenja zuba uzrokovanog karijesom kao što su: propadanje živca i korijena zuba. Što prije se ukloni, prije će se zaustaviti njegovo širenje prema dubljim slojevima zuba.

Ponekad nismo svjesni ozbiljnosti pojave karijesa sve dok ne postane opsežan i dubok, s neugodnom boli i neizbježnim utjecajem na estetiku osmijeha. U tim slučajevima, uklanjanje i rekonstrukcija cakline i dentina oštećenih karijesom zahtijevaju pažljivo liječenje, kako bi se spriječio nastanak novog karijesa, a zubu vratio prirodan izgled i potpuna funkcionalnost.

U našem Centru dentalne medicine Orto-Nova obavljamo bezbolno uklanjanje karijesa uz pomoć lokalne anestezije. Izrađujemo precizne estetske plombe uz pomoć najsuvremenijih materijala, koji omogućuju savršenu rekonstrukciju bez promjene boje zuba.

 

Inlay, Onlay, Overlay – kompleksnija sanacija zubne krune

Također nudimo mogućnost izrade Inlay, Onlay i Overlay protetskih ispuna. Za razliku od klasičnih ispuna koji se rade i modeliraju u ustima, Inlay, Onlay i Overlay izrađujemo u vlastitom dentalnom laboratoriju na temelju intraoralnih otiska zuba, nakon čega se cementiraju u zub. Kako bi izbjegli potpunu zamjenu zubne krune i očuvali zdravo tkivo zuba od daljnjeg propadanja koristimo inlay, onlay ili overlay savršene keramičke protetske ispune. Ovi keramički suplementi imaju odlična funkcijska i estetska svojstva.

Prednosti inlay, onlay ili overlay nadomjestaka:

  • Savršeno nalijeganje– radimo ih u vlastitom dentalnom laboratoriju na temelju digitalnih intraoralnih otisaka te na taj način osiguravaju savršeno nalijeganje na prirodni zub i potpuno zatvaraju sve oštećene dijelove.
  • Koloracija– zahvaljujući digitalnom intraoralnom otisku boja nadomjeska u potpunosti je pogođena s prirodnom bojom zuba pacijenta. Materijali od kojih se rade otporni su na koloraciju te se na taj način osigurava dugoročno visoka estetska vrijednost zuba.
  • Ušteda zubnog tkiva– za postavljanje se uklanja samo oštećeni dio zubnog tkiva, a ostatak prirodnog zuba ostaje netaknut. Postavljanjem nadomjestka će, uz zadržavanje prirodnog zuba kao baze, funkcija zuba u potpunosti biti vraćena.
  • Lakše čišćenje zuba– savršeno nalijeganje na prirodni zub eliminirat će sve rizične dijelove na kojima bi se mogla skupljati hrana i na taj način dovesti do ponovne pojave karijesa.
  • Postavljanje na manje dostupna mjesta– moguće ih je postaviti na teško dostupna mjesta koja inače nije moguće sanirati ispunom. Posebice se to odnosi na oštećenja koja su nastala između dva zuba.
  • Čvrstoća i stabilnost– inlay i onlay su vrlo čvrsti i stabilni te će značajno pridonijeti ukupnoj stabilnosti zuba koja je narušena djelovanjem karijesa.

Ova tri protetska ispuna razlikuju se jedino u veličini, odnosno u površini koju prekrivaju.

Zatraži besplatnu ponudu i ostvari poseban popust

Ispunite obrazac kako biste zatražili informacije ili rezervirali termin. Rezervirajte prvi posjet besplatno.

  • Hidden
  • Accepted file types: doc, pdf, png, jpg, jpeg, Max. file size: 50 MB.