Stomatoviziografija

Stomatoviziografija obuhvaća analizu i pregled dentalnog zdravlja i stanja pacijenta, korištenjem intraoralne kamere. Ovo područje dentalne medicine nam pomoću kamere omogućuje snimanje i prikaz stanja usne šupljine na zaslonu prije i poslije zahvata zahvaljujući kojem zajednički možemo analizirati i lakše objasniti stanje i promjene u Vašoj usnoj šupljini, kao i procijeniti kvalitetu naše izvedbe.

Stomatoviziografija se zasniva na upotrebi intraoralne kamere, koja nudi brojne prednosti korištenja u svakodnevnom radu stomatologa. Intraoralna kamera je mala kamera koja se koristi za rendgen usne šupljine, preciznije vanjske strane zubnog mesa ili zuba.

Intraoralna kamera se po prvi puta počela koristiti početkom 90-ih godina, no tek je nedavno postala česti i sastavni dio prakse dentalne medicine većine doktora dentalne medicine. S obzirom na svakodnevne tehnološke inovacije i novosti, kao što je terapija ozonom, potrebno je da dentalna medicina i sve njene grane prate nove trendove i uvode sve inovacije koje olakšavaju i poboljšavaju rad doktora dentalne medicine, kao što je slučaj s intraoralnom kamerom. Ona omogućuje uvid u stanje usne šupljine koje vjerovatno golim okom nije vidljivo.
 

Ova vrste kamere tako predstavlja posebno koristan i učinkovit alat ne samo bolju zubnu dijagnostiku i utvrđivanje promjena na zubima i zubnom mesu, već i za bolji pristup i upoznavanje pacijenta s njihovom zubnom dijagnozom i nastalim promjenama.   

Upotreba intraoralne kamere u stomatoviziografiji

Intraoralna kamera izgleda kao olovka i iako njena uporaba varira ovisno o vrsti modela, u osnovi se svi modeli koriste na isti način. njenog korištenja je uglavnom jednaka za sve modele. Doktor dentalne medicine, prilikom utvrđivanja i postavljanja dijagnoze vašeg oralnog i zubnog stanja, postavlja kameru u usnu šupljinu, unutar koje je lagano rotira čime dobiva uvid u stanje i snimke iz različitih kuteva i područja usne šupljine.
 
Prednosti intraoralne kamere su velike i brojne, a neke od najbitnijih su:
  • bolja komunikacija između pacijenta i stomatologa
  • direktni vizualan prikaz stanja zubi i usne šupljine na ekranu
  • prikaz zuba i okolne strukture parodonta i alveolarne kosti
  • arhiviranje slika pojedinih faza radova na računalo uz karton pacijenta
U našoj ordinaciji, stručni tim doktora dentalne medicine koristi digitalnu intraoralnu kameru Sopro 617 koja nam omogućuje da na zaslonu računala prikažemo sve detalje na zubima i u usnoj šupljini. To Vama kao pacijentu pruža direktan uvid u stanje zubi i usne šupljine pa je stoga i naša međusobna komunikacija bolja, a raste i povjerenje u nas kao doktore dentalne medicine.

Česta je situacija u kojoj mnogi pacijenti dvoje oko dentalnih dijagnoza koje postavljaju doktori dentalne medicine, posebice oko onih koje nisu popraćene s boli ni nelagodom bilo koje vrste. Tako povezanost kamere sa zaslonom računala daje potvrdu Vašeg dentalnog stanja i bez greške prikazuje eventualne promjene na zubima, prijelome, pojavu karijesa ili neku drugu vrstu upale ili bolesti, koju je potrebno liječiti.

 
Kamera je također i koristan alat za dobivanje točnog uvida stanja zubi u usnoj šupljini, nakon provedbe određenog zahvata kao što je implantologija, jer omogućuje usporedbu stanja prije i poslije zahvata. Snimke različitih faza zahvata se arhiviraju i pohranjuju uz karton svakog pacijenta.

Slika vrijedi tisuću riječi, što je dovoljan razlog da stomatoviziografija bude istaknuta kao kvalitetan i koristan postupak u dentalnoj medicini!
 


  Kontakti

O nama

O nama

Centar dentalne medicine Orto-nova obiteljsko je poduzeće modernog i udobnog ambijenta smješteno je na pristupačnoj lokaciji na Kantridi, u Rijeci, iz koje se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zalj