Ortodoncija

Ortodoncija je specijalizirana disciplina dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i međučeljusnog odnosa. Brojni su razlozi krivih postava zubi i čeljusti. Genetika, perzistentni mliječni zubi, prerani gubitak mliječnih zuba, manjak ili višak stalnih zuba itd.

Ova grana dentalne medicine pomaže upravo u ispravljanju zubi i kako bi se izbjegle estetske i funkcionalne nepravilnosti. To se postiže nošenjem fiksnih ili mobilnih ortodontskih aparatića za zube koji u određenom vremenskom roku vraćaju osmijeh na lice. Mnoge različite vrste aparata, i fiksnih i mobilnih, koriste se kako bi se zubi pomaknuli na željenu poziciju, prilagodili mišići i sveukupno utjecali na rast i proširenje čeljusti.

Ovisno o Vašem stanju i situaciji, u našoj ordinaciji će se odrediti koji ortodontski aparat i kada će biti najučinkovitiji za Vas. Pacijenti mogu postati kandidati za nošenje aparatića od rane mladosti, kad se čeljust i zubi još uvijek razvijaju i kad se uz pomoć dječje i preventivne stomatologije uvidi potreba za nošenjem aparatića za zube, do starije dobi, kada se osobe radi estetske ili funkcionalne nepravilnosti odlučuju za ispravak zuba.

Ortodoncija - Prednosti i tehnike

Zbijene zube teže je održavati čistim, veća je mogućnost da se izgube ranije zbog karijesa i parodontnih bolesti i da uzrokuju probleme sa žvakanjem, koji pak mogu dovesti do glavobolje i ostalih neugodnih popratnih efekata. Ravni zubi, koji su glavni cilj i fokus ortodoncije, nisu samo estetski lijepi, već pridonose i Vašem cjelokupnom zdravlju.

Neke od najbitnijih prednosti i rezultata koji se postižu u području ortodoncije su:
 • zdravlje Vaše usne šupljine
 • pravilan zagriz
 • sprječavanje nastanka karijesa
 • sprječavanje ispadanja zuba
 • poboljšanje govora
 • olakšavanje oralne higijene
 • ravnoteža cijelog Vašeg organizma

Prednosti i pozitivni učinci nošenja aparatića za zube su nebrojeni, a pomaci su vidljivi već nakon samo kratkog perioda nošenja što stvara dobru motivaciju kod pacijenata.

Nakon postavljanja ortodontskog aparatića bitno je voditi dobru i pravilnu brigu o čistoći aparatića i Vaših zuba. Pacijenti se često brinu kako će održavati higijenu svojih zuba, te hoće li smjeti jesti svu hranu.
Nakon postavljanja aparatića, ne postoje velika ograničenja u pogledu Vaše svakodnevne prehrane, potrebno je poduzeti određene dodatne korake za njegu Vaših zubi i usne šupljine.
 
 


Pod vodstvom i uz savjete našeg stručnog tima, dobit ćete upute o tehnikama koje su potrebne za sigurno i kvalitetno čišćenje Vašeg aparatića i zubi. Neke od najčešćih preporuka su:

- pažljivo pranje zuba 2 puta na dan
- četkanje prostora između zubi
- smanjenje unosa slatke i ljepljive hrane
- izbjegavanje jako tvrde hrane
- korištenje tekućine za ispiranje zubi ako je potrebno

Tijekom godina razvile su se razne tehnike u ovoj grani dentalne medicine, sa sve boljim i bržim učincima. Mi koristimo tehniku samoregulirajućih bravica DAMON. Ona pruža za oko 30% bržu terapiju. Prednosti tehnike koju koristimo u našem centru su manje vađenja zubi i manje plaka na zubima i bravicama. Nakon postavljanja aparatića kontrole su svakih 8 do 12 tjedana.

Najbitnija stavka je redovit posjet stomatološkom timu i pridržavanje njegovih uputa, kako se cijeli proces ravnanja zubi ne bi produžio više nego što je potrebno. U našem centru nudimo i nevidljiva ortodontska rješenja nošenja nevidljivog aparatića za zube i udlaga - lingvalna tehnika i Invisalign. 
 

Ortodoncija - Invisalign revolucionarno rješenje

Želite ravne zube, a ne sviđaju Vam se tradicionalni fiksni aparatići za zube s bravicama? Invisalign je najnovije ortodontsko rješenje za ravne zube, bez potrebe nošenja bravica i tradicionalnog ortodontskog aparatića za zube.

Invisalign ispravlja položaj zubi koristeći niz gotovo nevidljivih alignersa, napravljenih po mjeri za vaše zube kako bi se osigurala maksimalna udobnost. Nakon mijenjanja invisalign udlaga svaka 2 tjedna, zubi se pomiču postupno, iz tjedna u tjedan, do dolaska u krajnje očekivani položaj. Invisalign udlage su gotovo nevidljive. Gotovo nitko neće niti primijetiti da nosite prozirnu udlagu, koja kao takva ne predstavlja problem za Vaš životni stil i svakodnevnu interakciju s ljudima.


 
Najistaknutije prednosti nošenja invisalign udlaga su:
 • udobnost nošenja
 • mobilnost
 • prozirnost/nevidljivost
 • fleksibilnost u pogledu konzumacije jela i pića
 • nesmetano održavanje dobre oralne higijene
Navedene prednosti samo su neke od prednosti koje nudi ova nova metoda ortodoncije koja oblikuje i uljepšava Vaš osmijeh.
 
Ove udlage su potpuno mobilne dajući Vam fleksibilnost da konzumirate sva jela i pića koja poželite tijekom terapije. Također, možete ukloniti svoju udlagu pri četkanju zubi te pri korištenju zubnog konca, za nesmetano održavanje dobre oralne higijene.

Za razliku od tradicionalnih fiksnih aparatića, kod ovog oblika ortodontskog rješenja ne postoje niti metalne bravice niti žice. To znači da je vrijeme provedeno u klinici potrebno za prilagođavanje udlage, u većini slučajeva, svedeno na minimum.


Konačno, Invisalign Vam omogućuje da vidite virtualne rezultate i plan liječenja pri samom početku lječenja, te Vam tako daje mogućnost da vidite kako će Vaši zubi izgledati pri samom završetku terapije.
 
Na temelju dijagnostičkih alata koji uključuju potpunu medicinsku i stomatološku zdravstvenu povijest, klinički pregled i dijagnostičke metode koje nude digitalni rendgen i CT, vidjet ćemo jeste li kandidat za provođenje ortodontske terapije te razviti plan liječenja koji je idealno rješenje za Vas!

 


  Kontakti

O nama

O nama

Centar dentalne medicine Orto-nova obiteljsko je poduzeće modernog i udobnog ambijenta smješteno je na pristupačnoj lokaciji na Kantridi, u Rijeci, iz koje se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zalj