Ljuskice za zube

Ljuskice za zube i njihova ugradnja spadaju u estetsku dentalnu metodu i jedna su od najpopularnijih izbora među većinom pacijenata koji žele povratiti stari sjaj, funkcionalnost zubi i ljepotu svojeg osmijeha. Postupak ugradnje zubnih ljuskica u sebi objedinjuje koristi i najbolje značajke čak tri dentalna postupka -ortodoncije, izbjeljivanja zubi i dentalnih krunica u jednom, što jednim dijelom objašnjava njenu popularnost među velikim brojem zainteresiranih pacijenata. Ova dentalna metoda garantira vam trenutno vidljive i vjerodostojne željene rezultate s garancijom povećanja samopouzdanja u vlastiti osmijeh.
 

Što su ljuskice za zube i u kojim situacijama predstavljaju idealno dentalno rješenje?


Ljuskice su estetsko dentalno rješenje za ispravak velikog broja estetskih nepravilnosti zubi, koje osim lošeg izgleda zubi mogu imati i negativne posljedice na funkcionalnost zagriza. Ljuskice za zube su tanke „pločice" izrađene od keramike (porculana) ili kompozitnog materijala koje se postavljaju na prednju i bočnu površinu zuba.Služe kao idealno rješenje za uklanjanje zubnih problema poput promjene boje zubi, oštećenja zubi, nepravilnosti položaja zubi, kao zaštita površine zubi od daljnjih oštećenja i općenito za poboljšanje izgleda cijelog osmijeha. Postupak se može obaviti bez ili uz minimalnu dozu anestezije. 

Ljuskice su izvrsna alternativa zubnim krunicama u mnogim situacijama. Ovom modernom estetskom metodom prikrivanja neželjenih nedostataka zubi postiže se promjena boje, oblika i veličine zuba.Uz pravilno i profesionalno izvođenje stomatologa postiže se njihova dugotrajnost kroz dugi niz godina. Najčešće situacije u kojima ljuskice predstavljaju odlično dentalno rješenje su:
 • Oštećenje, puknuće i istrošenost zuba
 • Promjena prirodne boje zuba- uzrokovane čestim konzumiranjem štetnih prehrambenih namirnica, lošom oralnom higijenom, mrljama tetraciklina, liječenjem korijenskog kanala ili drugim uzrocima
 • Razmak između zubi
 • Nepravilnosti u obliku i položaju zubi

Jeste li idealan kandidat za ovu metodu utvrdit će naši doktori dentalne medicine na dentalnom pregledu za vrijeme preliminarnih konzultacija, kada će se kreirati plan izvođenja postupka i upoznati vas s osnovnim koracima i specifičnostima samog postupka. No, kako bi bili odgovarajući kandidat za ovu estetsku metodu uljepšavanja osmijeha potrebno je imati zadovoljene sljedeće faktore:
 • oralno zdravlje
 • provođenje redovite i pravilne oralne higijene
 • dovoljna količina zdrave cakline na zubima
U našem centru izrađujemo ljuskice po mjeri vaših želja i vizije i aktivno vas uključujemo u dizajniranju vlastitog osmijeha.Bitno nam je upoznati vas sa svim koracima, prednostima i ograničenjima postupka, kako bi postigli vaše zadovoljstvo i realna očekivanja od dentalnog postupka.

 
Ljuskice za zube - postupak izrade i postavljanje

Za provođenje ovog postupka potrebna su maksimalno tri posjeta našim doktorima dentalne medicine za vrijeme kojih se postavljadijagnoza trenutnog dentalnog stanja, izrađuje plan liječenja i priprema za izradu ljuskica te se obavlja finalni korak samog postavljanja ljuskica. 

Na prvom pregledu utvrđujemo jeste li idealan kandidat za ovu estetsku dentalnu metodu i dobivamo potreban uvid u vaše dentalno stanje. Ako utvrdimo da ste odgovarajući kandidat za ovu metodu, prvi korak prije izrade ljuskica podrazumijeva pripremu zuba za postupak koji uključuju lagano brušenje prednje površine zuba, potrebno da bi se stvorilo dovoljno mjesta za postavljanje ljuskica. Obično se uklanja pola milimetra zuba, što se izvodi uz lokalnu anesteziju.
 

Kompozitne ljuskice obično se izrađuju prilikom jednog posjeta našim ordinacijama. Nakon pripreme zuba doktor dentalne medicine pažljivo oblikuje i postavlja ljuskicu na odgovarajući zub. Kod keramičkih ljuskica prvo se uzima otisak zubi, koji se šalje u laboratorij na izradu ljuskica, što može potrajati nekoliko dana. Za to vrijeme postoji mogućnost postavljanja privremenih zubnih ljuskica na zube. 

Nakon izrade vaše ljuskice su spremne za finalni postupak postavljanja na zubnu površinu. Prvo postavljaju na zube kako bi se utvrdila njihova odgovarajuća veličina i kako bi se dobio uvid u pogođenost odgovarajuće nijanse boje koja odgovara nijansi ostalih zubi. Sve potrebne promjene u boji, veličini i izgledu potrebno je provesti prije finalnog cementiranja na zube, nakon čega se promjene više ne mogu provoditi. Poseban cement osjetljiv na svjetlost, postavlja se između ljuskice i zuba i naknadno se učvršćuje primjenom posebnih svjetlosnih zraka.

Ljuskice za zube - prednosti

Neke od najznačajnijih prednosti koje nudi ovaj postupak su:
 • s obzirom na njihovu posebnu izradu po mjeri za svakog pacijenta,gotovo je nemoguće zamijetiti razliku između prirodnih zubi i estetskih ljuskica
 • za razliku od prirodnih zubi, estetske ljuskice su otporne na stvaranje mrlja i promjene bojeuzrokovane duhanskim dimom i konzumiranjem obojenih pića poput kave i vina, zahvaljujući izradi od visoko kvalitetnih materijala
 • za razliku od zubnih krunica, za postavljanje ljuskica potrebno je minimalno brušenje zuba za stvaranje potrebnog mjesta za ugradnju
 • brzo i učinkovito rješenje manjih zubnih nepravilnosti
 • odlično rješenje za promjenu boje zuba koji nisu idealni za izbjeljivanje zubi
 
 
Razdoblje prilagodbe potrebno da se naviknete na nove zube jest jedan do dva tjedna, nakon čega ćete imati zakazan pregled kod naših doktora dentalne medicine. Jedina nuspojava može biti blaga osjetljivost na toplo i hladno, kao posljedica brušenja male površine cakline, no to prolazi kroz par dana nakon provođenja postupka. 

Najbitnije je nakon provedenog postupka nastaviti s provođenje svakodnevne i pravilne oralne higijene.Tretirajte nove zube kao i prirodne zube, četkajte ih, koristite zubni konac i nemojte zanemariti redovan dolazak u naše ordinacije kako bi vašim novim zubima pružili potrebnu profesionalnu njegu i čišćenje i produžili njihovu dugotrajnost!
 
Pogledajte cjenik naših usluga!


  Kontakti

O nama

O nama

Centar dentalne medicine Orto-nova obiteljsko je poduzeće modernog i udobnog ambijenta smješteno je na pristupačnoj lokaciji na Kantridi, u Rijeci, iz koje se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zalj