Implantologija i zubni implantati

Implantologija je disciplina dentalne medicine koja se bavi zamjenom jednog ili više zubi koji nedostaju u usnoj šupljini, ugradnjom zubnih implantata. Implantologija je doživjela pravi napredak u dentalnoj medicini u posljednjih 50­-ak godina, sa svakodnevnim unaprjeđenjem u području razvoja najnovije tehnologije i mogućnosti unaprjeđenja kvalitete finalnog izgleda.

Zubni implantati tako predstavljaju osnovu za zamjenski zub koji se ugrađuje u čeljust, s vremenom postepeno prilagođava zubnom tkivu i poprima funkciju pravog zuba. Dentalni implantati su namjenski oblikovane nadoknade zuba i nude kvalitetni izbor rješenja u slučajevima gubitka zuba. Njihova osnovna svrha je ugradnja u živa tkiva. Predstavljaju osnovu za radove u području protetike, kao što su: krunice, mostovi, proteze i sl.

Što uzrokuje gubitak zuba?


Gubitak zuba je česta pojava danas koju uzrokuje više pojava od kojih su najčešće: karijes, preveliko trošenje zuba, pucanje zuba ili paradontitis. Neovisno o razlogu koji ga uvjetuje, činjenica je da gubitak zuba predstavlja estetski i zdravstveni problem za svakog pojedinca koji, osim što je nezadovoljan estetskim izgledom usne šupljine, također nije u mogućnosti konzumirati sve prehrambene namirnice, što im stvara poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju.


 
Pravo i jedino rješenje u toj situaciji su implantati, čiji se postupak ugradnje sastoji od nekoliko bitnih koraka. Najbitnije jest da oni zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje i predstavljaju osnovu  za zubni nadomjestak ili most koji se ugrađuje na njega.
 

Postupak implantologije i vrste zubnih implantata

Postupku ugradnje implantata mogu pristupiti sve odrasle osobe pod uvjetom da imaju zdrave desni, zdravo tkivo usne šupljine, čvrstu čeljust i da zadovoljavaju određene postavljene uvjete za provođenje postupka implantologije.

Postupak implantologije je timski rad između Vas i Vašeg stomatologa. Nakon pregleda i utvrđivanja Vašeg dentalnog stanja, naš tim doktora dentalne medicine će se konzultirati s Vama u pogledu najboljeg rješenja za Vaš osmijeh i lijepe zube. Ovisno o vašem specifičnom stanju, provodi se odabir odgovarajuće vrste implantata te se kreira plan liječenja po mjeri, kako bi se zadovoljile Vaše potrebe na najbolji način. Proces ugradnje implantata u našem centru je sigurniji i jednostavniji zahvaljujući vrhunskim mogućnostima 3D dijagnostike CT uređaja (dostupnim u našem centru).

Postupak implantologije može obuhvaćati sljedeće zahvate:

- zamjena jednog zuba - ako nedostaje jedan zub, jedan implantat i krunica služe kao zamjena
- zamjena nekoliko zuba - ako nedostaje više zuba, implantati podržani mostovima mogu ih zamijeniti
- zamjena svih zuba - ako vam nedostaju svi zubi, implantati podržani cijelim mostom ili proteza ih mogu zamijeniti

 
- Sinus lifting (podizanje sinusa)
Nakon vađenja zuba čeljusna kost se počinje resorbirati i smanjivati. Sinusi se, bez kosti koja ih drži na početnom mjestu, počinju širiti i zauzimaju prazan prostor u kojem je nekada bila kost. Bez dovoljne količine kosti  nemoguće je postaviti implantat. No, ako su se sinusi spustili potrebno je napraviti i podizanje sinusa odnosno sinus lift. Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom.
 
Napravi se mali otvor u kosti koji omogućava pristup sinusu. Koristeći mali instrument, doktor će podignuti dno sinusa na njegovu početnu poziciju. Zatim se stavlja umjetna kost kao materijal za transplantaciju ispod podignutog dna sinusa uzduž postojeće kosti. Transplantat će osim poticaja za stvaranjem nove kosti držati sinus na potrebnoj visini, nakon koje će se moći ugraditi implantat. Bez ovog postupka ponekad nije moguće postaviti implantat.
 
Postoji više vrsta zubnih implantata koji postoje i koriste se u svakodnevnoj zubarskoj praksi. Današnji implantati su u većini slučajeva napravljeni od titanijuma te su biokompatibilni. Namijenjeni su dobnim skupinama od 18 godina nadalje. Bezbolan kirurški postupak ugradnje implantata je siguran proces koji se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Vrste zubnih implantata koje koristimo u našem centru:
 • Nobel
 • Astra tech
 • Dentium

 
Sve navedene vrste spadaju pod najbolje vrste implantata na svijetu, te su nositelji poznate švedske kvalitete i tradicije. Kontraindikacije za ugradnju gotovo da i ne postoje. Njihova ugradnja zahtijeva visoku educiranost doktora dentalne medicine, tehničara i tehnološki opremljene ordinacije, što sve objedinjuje naš dentalni centar.
 

ALL ON 4 i ALL ON 6 zubni implantati - zubi u jednom danu

U našem centru obavljaju se postupci implantologije all on 4 i all on 6, koji predstavljaju najnovije i kvalitetno rješenje lijepog osmijeha i nadomještanje zubi koji nedostaju. To je najnovija metoda koja omogućava ugradnju implantata u samo jednom danu.

All on 4 je metoda izrade zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust sa 4 implantata, dok je All on 6 metoda izrade s 6 implantata. S ovakvim, minimalno invazivnim metodama, omogućujemo Vam osmijeh u samo nekoliko sati. Osim što je minimalno invazivan i traje kratko, sve je češći izbor pacijenata koji odgovaraju njenom izvođenju.

Sam koncept imedijatnog opterećenja podrazumijeva da se u jednoj posjeti izvadi zub, ugradi implantat i odmah pacijentu osigura privremena krunica. To podrazumijeva imedijatno opterećenje, odnosno fiksni most u svega 12 sati od početka zahvata. Nakon 6 mjeseci, izrađuje se definitivni fiksni most. Imedijatno opterećenje podrazumijeva i situacije kad su zub ili zubi već izvađeni.
 
 
All on 4 je revolucionaran koncept koji Vam omogućuje da izbjegnete sve loše strane protetike, mobilnih proteza ili nekoliko preostalih zuba s kojima se služite, a koji su klimavi i svaki vam put zadaju bol kada pokušate nešto zagristi. All on 4 je izvrsno rješenje za pacijente koji zbog nedostatka kosti u čeljusti nisu kandidati za uobičajenu implantološku terapiju. All on 4 se temelji na mostu koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata, bez nadogradnje kosti.

Nakon ugradnje implantata slijedi izrada fiksnog mosta na vijke. Takav je most privremeni i isti dan nakon operacije učvršćuje se na ugrađene implantate. Pacijentu se nakon 6 mjeseci izrađuje definitivni most.

Prednosti ALL ON 4/6 metode:
 • Jedna posjeta      
 • Fiksni zubi za samo 12 sati       
 • Oporavak žvačnog sustava nakon nekoliko dana       
 • Imedijatno opterećenje-trenutna funkcija            
 • Drastično poboljšanje kvalitete života                
 • Znatno niža cijena od klasične terapije implantatima i fiksnim mostovima        
 • Bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata                
 • Rekonstrukcija svih zuba jedne čeljusti na 4 ili 6 implantata            
 • Prirodan izgled zubi                
 • Lako održavanje oralne higijene                        
 • Kratko vrijeme oporavka   
      
 Prednosti pred mobilnim radovima:
 • Nema vađenja i čišćenja proteza svaku večer   
 • Nema nadraživanja desni
 • Sprječava se daljnje propadanje kosti
 • Održavanje higijene kao i kod prirodnih zuba        
 • Bitno bolji okus hrane
Implantologija ima puno prednosti pred ostalim stomatološkim granama za nadomještanje zuba, a uz svakodnevan i stalan napredak i inovacije koje se pojavljuju kao nova idealna rješenja za lijep osmijeh i prirodne zube, spada pod sve češći izbor većine pacijenata. Ne premišljajte se previše oko podvrgavanja zahvatu implantologije, uz razumnu cijenu i povjerenje u našu uslugu, zajamčen Vam je osmijeh iz snova!!


  Kontakti

O nama

O nama

Centar dentalne medicine Orto-nova obiteljsko je poduzeće modernog i udobnog ambijenta smješteno je na pristupačnoj lokaciji na Kantridi, u Rijeci, iz koje se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zalj